Referentie Project

Verbeterde onderhoudsstrategie voor zoutproductie AkzoNobel

Zout maakt ons eten smaakvol en de productie ervan dient te voldoen aan de strengste voedselveiligheidseisen. Om die reden is er nauw contact tussen de onderhouds- en productie engineers van AkzoNobel en SKF die gezamenlijk een structurele optimaliseringslag doorvoerden.

AkzoNobel is een toonaangevende wereldwijde fabrikant van verf, coatings en speciale chemicaliën. Bij deze laatste categorie hoort de productie van zout, alkali-chloride producten en derivaten, die ook in Nederlandse AkzoNobel-fabrieken plaatsvindt.

Vertrouwen en partnerschap
'SKF wilde een nieuw vet, speciaal voor voedingsmiddelen, in de praktijk testen. We hebben AkzoNobel gevraagd om dit op lagers in de productie-unit te testen', vertelt Herry van Holland, application engineer bij SKF Nederland. 'Vanwege onze goede relatie was dat geen enkel probleem. LGFQ2 is een nieuw ontwikkeld food grade vet van SKF specifiek voor toepassingen in de voedingsmiddelenindustrie.

Oplossingen op maat
'AkzoNobel vroeg ons ook om de afdichtingen aan lagerzijde te vervangen. Het vinden van optimale afdichtingen bleek nogal een uitdaging aangezien AkzoNobel rekening moet houden met bepalende factoren zoals temperatuur, snelheid, belasting, agressieve stoffen en beperkte ruimtes. Om lekkages definitief uit te sluiten, zijn daarom nieuwe afdichtingen ontworpen, speciaal voor de AkzoNobel lagerposities. Deze zijn inwendig geplaatst in de lagerbehuizingen', vult Herman de Nil, application engineer Sealing Solutions Benelux, aan.

'In overleg met AkzoNobel is daarnaast het bestaande smeermiddelsysteem vervangen om risico's van storingen en vervuiling uit te sluiten. Voor SKF was dit belangrijk om zo de beste testresultaten van het nieuwe SKF vet te verkrijgen.' Herry van Holland vervolgt: 'Vooraf hebben we ook de operationele condities van de grote lagers nagekeken om er zeker van te zijn dat eventuele negatieve testresultaten alleen te wijten zijn aan het vet. Na trillingsmetingen en vetanalyses bleek inderdaad één lager kritisch te zijn, dus is deze vooraf vervangen’.   

Tevreden met resultaten
Mede na RCA/RCPS inspecties, uitgevoerd door de afdeling maintenance engineering van AkzoNobel, worden mogelijk ook de afdichtingen aan walszijde vervangen en de smeermethode nog aangepast. 'De gemiddelde tijd tussen reparaties (MTBR) is aanzienlijk toegenomen evenals de productkwaliteit, terwijl de onderhoudskosten en productieverliezen daalden. Door ons food grade vet en de nieuwe afdichtingen voldoet AkzoNobel aan de nieuwste regelgeving’, vertelt Ton van den Broek, accountmanager SKF Nederland. 'AkzoNobel vindt een structurele optimalisering van onderhoudsstrategie belangrijk. Om die reden is afgesproken dat SKF elk kwartaal trillingsmetingen uitvoert en één keer per jaar alle lagers inspecteert.

Ook profiteren zoals AkzoNobel?

Lees meer in de brochure 'Realiseer uw volledige potentieel met SKF Services en Solutions'.

 

© 2021 Copyright - SKF Benelux - Voorwaarden en condities | Privacybeleid | Eigenaar van de site | Cookies | Algemene voorwaarden 
Meidoornkade 14, 3992 AE Houten, +31 (0)30 607 59 57, Nederland - Berkenlaan 8C, 1831 Diegem, +32 (0)2 729 66 11, België - skf.benelux@skf.com