Referentie Project

Automatisering van predictief onderhoud voor betrouwbare rotatie - BASF

BASF heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. Als chemisch bedrijf moeten hun productieprocessen voldoen aan allerlei veiligheidsregels (SEVESO – zie kader) Kritische applicaties moeten standaard uitgerust zijn met online condition-monitoring systemen.

Het bedrijf is al geruime tijd op zoek naar condition monitoring systemen met draadloze sensoren, voor kritische en semikritische toepassingen vanwege hun praktische toepasbaarheid in zowel de kosten als het installatiegemak.

BASF heeft systemen van diverse merken getest en was geïnteresseerd in de mogelijkheden die de nieuwe IMx-1 van SKF kan bieden. Zodra BASF de mogelijkheid had om deze te testen zijn er een aantal van deze SKF systemen geleverd aan de locatie waar caprolactam wordt geproduceerd. De eerste resultaten hebben BASF een dusdanig positieve indruk gegeven dat de testrange volgens plan wordt uitgebreid tot een totaal van 70, op belangrijke geïnstalleerde meetlocaties.

Goede samenwerking
‘Ruim 1,5 jaar geleden introduceerde SKF ons al op hun nieuwe generatie sensoren en we waren direct geïnteresseerd’, vertelt Raf Van Gastel, Central Maintenance Reliability Expertise bij BASF. ‘Nu we met de tests bezig zijn, ervaren we SKF als een flexibele organisatie en mede daardoor is het systeem snel geconfigureerd en operationeel. Bovendien blijkt het draadloze IMx-1 systeem ook prima te functioneren gebruiken als er grotere afstanden te overbruggen zijn.’

Diverse pompen die gebruikt worden voor de test staan naast ATEX motoren. Hoewel de SKF sensoren nog niet ATEX goedgekeurd zijn, moest er soms wel 40 meter overbrugd worden. Dit is mogelijk omdat de sensoren ook onderling met elkaar communiceren en zo als individueel als router kunnen fungeren.

 

Voorkoming vroegtijdige uitval
‘Direct na installatie detecteerde het SKF IMx-1 systeem een defect op een lagerlocatie die tot vroegtijdige uitval had kunnen leiden’, vertelt Sabine Spapen, Business Manager Condition Monitoring Solutions bij SKF. ‘Optische controle toonde geen noemenswaardige schade, maar bij nader microscopisch onderzoek bleken wel degelijk vermoeiings-verschijnselen aan de buitenring.’

Breed toepasbaar
Voor BASF is het werken via de cloud een groot voordeel. Raf van Gastel: ‘Het kost even moeite om onze IT-afdeling mee te krijgen dat alles op een veilige manier gebeurt, maar het SKF IMx-1 systeem biedt voor onze operators zoveel meerwaarde. De uitgebreide en draadloze metingen leveren ons enorm veel inzicht op waarmee we onze processen kunnen optimaliseren. We deden altijd al off-line metingen, maar nu alles draadloos kan, kunnen onze mensen zich meer focussen op de probleemanalyses i.p.v. het vergaren van data in het veld. Het biedt ons een platform waar we ook in de toekomst nog mee uit kunnen breiden.’

Rotating Equipment Performance
De IMx-1 wordt wereldwijd gelanceerd in het tweede kwartaal van 2020. Mede door de praktijktesten bij BASF is al bewezen dat het systeem uitermate goed werkt.

Sabine Spapen: ‘Samen met de klant bespreken we de wensen en bieden vervolgens het relevante systeem inclusief diverse service-mogelijkheden aan. Zo kunnen wij het hele proces van montage tot remote monitoring verzorgen. Dat is feitelijk ook de basis van onze Rotating Equipment Performance aanpak. Wij garanderen dat de machines blijven presteren!

Ook profiteren zoals BASF?

Lees meer in de brochure 'Rotating equipment performance'.

 

Wat is BASF?

BASF Antwerpen is het grootste geïntegreerde chemische productie centrum in België en de tweede belangrijkste productiesite van BASF-groep wereldwijd.

Op de site staan een vijftigtal productie-installaties. Het productenpalet van BASF Antwerpen omvat basischemie en gespecialiseerde chemicaliën, kunststoffen en voorproducten, veredelingsproducten en anorganica.

De producten van BASF Antwerpen worden verder ingezet in nagenoeg alle verwerkende sectoren, zoals de auto-industrie, de bouwsector, productie van papier, lederwaren en sportartikelen, alsook de textiel, voeding- en farmaceutische sectoren.

Op de productiesite van BASF Antwerpen is veiligheid zonder twijfel topprioriteit. Medewerkers, partners, contractoren, bezoekers … BASF betrekt iedereen bij haar veiligheidsbeleid.

De SKF testopstelling bij BASF
Het SKF Enlight Collect IMx-1 systeem is geïnstalleerd op 7 standaard centrifugaal pompen, die rechtstreeks gekoppeld zijn met een elektromotor. De pompen opereren met variërende snelheden van 1000 tot 3000 rpm. De aanwezige motor-, pomp en wentellagers variëren in alle opstellingen.

SEVESO
De Seveso-richtlijn (officieel: Richtlijn 82/501/EG) is een Europese richtlijn van 24 juni 1982 die bedoeld is om de veiligheid te verbeteren van locaties met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen. De naam komt voort uit de Sevesoramp (1976). De Seveso-richtlijn is in 1996 en 2012 geüpdatet.

IMx-1 sensor

© 2021 Copyright - SKF Benelux - Voorwaarden en condities | Privacybeleid | Eigenaar van de site | Cookies | Algemene voorwaarden 
Meidoornkade 14, 3992 AE Houten, +31 (0)30 607 59 57, Nederland - Berkenlaan 8C, 1831 Diegem, +32 (0)2 729 66 11, België - skf.benelux@skf.com