Referentie Project

Kolossaal vermogen aan de zee - Uniper

Maasvlakte Power Plant 3 verstookt 100 kilogram kolen per seconde en is ontworpen om zes jaar te draaien zonder stilstand voor onderhoud. SKF speelt een sleutelrol om de elektriciteit te laten blijven stromen. De installatie kost 1,6 miljard euro en maakt gebruik van de nieuwste technologie. SKF is opgewassen tegen de uitdaging.

De Maasvlakte steekt uit in de Noordzee in het westen van Nederland en is een enorme kunstmatige uitbreiding van industriegebied Europoort. De Maasvlakte is onderdeel van de Rotterdamse haven. Het winderige gebied huisvest tal van industrieën, bijvoorbeeld containerterminals, distributiecentra en chemische fabrieken. In het midden ligt de Uniper energiecentrale. Uniper heeft wereldwijd een opwekkingscapaciteit van 36 gigawatt en is daarmee een van de grootste energieproducenten ter wereld. De drie vierkante kilometer grote installatie op de Maasvlakte is geopend in 1974 en is de grootste, efficiëntste en schoonste enkelvoudige kolencentrale ter wereld.

Het vlaggenschip, Maasvlakte Power Plant 3 (MPP 3), is in bedrijf gesteld in 2016. De centrale gebruikt AO-grade kolen (antraciet) en biomassa, en heeft een capaciteit van 1100 megawatt en levert klanten elektriciteit, warmte en gas. De installatie verwerkt ook afvalstromen van chemische bedrijven en levert stoom, koelwater en elektriciteit terug. Kolen worden in het havengebied aangevoerd in schepen met een draagvermogen van 250.000 ton vanuit landen over de hele wereld. Het laad- en losgebied is met een drie kilometer lange ondergrondse transportband verbonden met de centrale. "De schepen komen binnen, we kijken wat ze vervoeren en beslissen dan wat we willen", aldus Rutger Boere, onderhoudsmanager bij Uniper Maasvlakte. "De kolen worden verhandeld terwijl ze op zee zijn - het is een soort markt op zee.

Uniper gebruikt altijd een kolenmengsel. "Verschillende kolen van diverse bronnen variëren in samenstelling. We selecteren wat we nodig hebben om ons strikt aan de uitstootgrenzen te houden". MPP 3 wordt voor 80% op kolen gestookt, maar de installatie verstookt ook biomassa, vlees, beendermeel, bio-propaan en enig afval van nabijgelegen bedrijven op de Maasvlakte.
"Ongeveer 100 kilogram kolen per seconde levert 1100 megawatt elektriciteit op", zegt Boere. "Maar de installatie produceert ook vliegas en gips voor de bouwindustrie en levert stoom aan de buren voor hun industriële processen."

 

Uniper exploiteert behalve de MPP3 ook de installatie van Utility Centre Maasvlakte Leftbank (UCML). Die verstookt gas en een aantal chemische afvalstromen, en produceert daarbij 80 megawatt elektriciteit en levert warmte en koelwater aan plaatselijke chemische bedrijven. "UCML is onverbrekelijk verbonden met de voorlopers van MPP 3", aldus Boere. "MPP 2 is omgebouwd tot een synchrone compensator die blindvermogen levert en energie beheert om het net te stabiliseren. Het is de enige synchrone compensator in Europa die op deze manier is omgebouwd. We hadden slechts 15 maanden nodig voor de ombouw. Het is geweldig om iets wat oud en verouderd is, te veranderen in een cruciaal element dat het energietransport over het hele continent ondersteunt. MPP 3 staat bovenaan de merit-order van Europese energieproducenten en we draaien bijna op volle capaciteit, dag en nacht, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Het is een dynamisch, volatiel en complex systeem. Vermogen wordt elke dag verhandeld in blokken van 15 minuten."

 

De volatiliteit is het gevolg van de onzekerheid van zonne- en windenergie en is moeilijk te voorspellen. De energiecentrale op de Maasvlakte is niet alleen verbonden met de industriële buren, maar ook met het Europese net. Onderhoud is daarom een lastig te choreograferen ballet. "We zijn overeengekomen dat we eens in de zes jaar de centrale mogen stilleggen voor essentieel onderhoud. Dat betekent dat we al onze systemen zes jaar lang continu moeten laten draaien totdat we ze stil kunnen leggen voor essentieel onderhoud", aldus Boere. "En als wij onze installatie stilleggen, doen onze buren dat ook. Onze stilstandperiodes zijn op elkaar afgestemd." Vanuit een onderhoudsstandpunt is het een uitdaging om zo'n hoge beschikbaarheid te waarborgen, vooral met een klein team. "Er werken slechts 23 mensen in de onderhoudsafdeling. Zij zijn verantwoordelijk voor het management van de asset. Soms hebben we het gevoel dat de asset ons managet. Maar we hebben SKF om ons te ondersteunen."

Uniper had voorheen drie verschillende onafhankelijke aannemers voor het onderhoud. Het gebrek aan interactie tussen hen betekende echter meer werk voor Uniper. "SKF brengt uitgebreide technische kennis en state-of-the-art apparatuur en engineeringscapaciteit mee, met gekwalificeerde mensen die ons bij onze business kunnen ondersteunen. De installatie kost 1,6 miljard euro en maakt gebruik van de nieuwste technologie. SKF is opgewassen tegen de uitdaging. Maar niettemin dachten we op dit moment verder te zijn met het optimalisatieproces. Misschien hebben we onze voortgang overschat wat betreft het terugnemen van de technologie van onze vorige aannemers. En we maken het leven er niet gemakkelijker op voor SKF, nu we biomassaverbranding hebben toegevoegd aan onze portfolio. Dit betekent namelijk een hele verzameling nieuwe roterende technologie die onderhouden moet worden!"

 

Ook profiteren zoals Uniper?

Lees meer in de brochure 'Rotating equipment performance'.

 

Optimaliseren van de prestaties van roterende apparatuur
SKF heeft in januari 2018 een tweejarig Rotating Equipment Performance contract afgesloten met Uniper. Dit houdt het volgende in:
• Conditiebewaking door het meten van trillingen
• Conditiebewaking via een inspectieprogramma voor pompen, elektromotoren en tandwielkasten
• Smeermanagement
• Advisering onderhoudsengineering
• Lagerschadeanalyse
• Voortdurende verbetering

MPP3 kerngegevens
• Totale capaciteit: 1100 MW
• Efficiëntie: ~ 47 procent
• Stoomcondities: 620 graden Celsius, 285 bar
• Aanvang van de bouw: April 2008
• In bedrijf: 2014/ 2015
• Personeel op locatie: > 2500
• Record veilige dagen: 1337

Uniper
Actief in meer dan 40 landen
12.000 medewerkers
Ongeveer 36 gigawatt opwekkingscapaciteit
Gasopslagcapaciteit 8,2 miljard kubieke meter
400 TWh langetermijn-gascontracten
1,7 miljard euro EBIT DA (winst voor rente, belastingen, waardeverminderingen en afschrijvingen ) 2017
www.uniper.energy


Foto links: Transportband met gips, een bijproduct van de kolencentrale.

Uniper Maasvlakte
Rutger Boere, Onderhoudsmanager

SKF B.V.
Marcel van Nielage, Business Manager

© 2021 Copyright - SKF Benelux - Voorwaarden en condities | Privacybeleid | Eigenaar van de site | Cookies | Algemene voorwaarden 
Meidoornkade 14, 3992 AE Houten, +31 (0)30 607 59 57, Nederland - Berkenlaan 8C, 1831 Diegem, +32 (0)2 729 66 11, België - skf.benelux@skf.com