De nieuwe Dokbrug Vlissingen – koelen en draaien

Het Scheldekwartier wordt een nieuwe woonwijk in de binnenstad van Vlissingen op het gebied van de voormalige werf De Schelde. Een belangrijk verbindingspunt en een beeldbepalend element in de wijk wordt de nieuwe Dokbrug. De montage bleek een uitdaging en dus werd de specifieke kennis en ervaring van SKF gevraagd. 

De Dokbrug is een ophaalbrug die wordt gebalanceerd middels twee grote massa’s achterin de balanspriemen die bovenop de hameitorens geplaatst zijn, met name om de massa van het brugval te compenseren. Hiervoor is circa 145 ton ballastmassa nodig, verdeeld over de twee ballastkisten.  

Op basis van onder andere inpasbaarheid, aanschaf- en onderhoudskosten, impact op het architectonisch beeld en onderhoudbaarheid is besloten de aandrijving door twee elektrohydraulische cilinders bovenin in de hameitorens te plaatsen.  

Verwarmen lagerbehuizing moeilijk 
‘In het ontwerp was een perspassing voor de buitenring van de lagers gekozen. Dit betekent dat de boring van de behuizing kleiner is dan de buitendiameter van deze lagers’, vertelt Casper Duijndam, application engineer bij SKF Benelux. ‘Normaliter zouden we ervoor kiezen om het lagerhuis te verhitten waardoor deze uitzet en het lager geplaatst kan worden. Op basis van de afmetingen van lager en lagerhuis hebben we berekent dat er meer dan 30° Celsius temperatuurverschil moest zijn. Ga dat maar eens realiseren, bij zo’n groot stuk staal.’
 
 

Dan maar koelen 
De oplossing werd gevonden door de lagers te koelen. Hoewel geen standaard aanpak is hier toch voor gekozen en zijn uitgebreide voorbereidingen getroffen om ‘de operatie’ vlekkeloos te laten verlopen. SKF Service engineer Gerry Rijcken: ‘We hebben de lagers van te voren gevuld met vet, deze ingepakt in folie en op locatie in droogijs gelegd. Op het moment van monteren, moesten we snel werken, want de temperatuur loopt uiteraard weer snel op, waarbij ook condensvorming ontstaat. Ook om die reden hadden we het vet vooraf aangebracht, want waar vet zit, kan geen vocht komen. 

In samenwerking met Labrujere (staalleverancier) is een geleide-slede gemaakt. Deze slede is op het lagerhuis gemonteerd. De gekoelde lagers zijn op de slede geplaatst en daarna in het huis op de juiste positie geschoven. Nadat de lagers weer op omgevingstemperatuur waren, zijn op dezelfde wijze de assen gekoeld en in de lagers gemonteerd.

De nieuwe Dokbrug is inmiddels naar tevredenheid van alle partijen in gebruik.  

Dokbrug

Om het wachten bij een geopende brug te veraangenamen, is de stalen val aan de onderzijde voorzien van een gedicht van de Vlissinger Wim Hofman.

Ook profiteren van SKF kennis en ervaring?

Lees meer in de brochure 'Realiseer uw volledige potentieel met SKF Services en Solutions'.

 

De nieuwe Dokbrug is gebouwd in opdracht van de Gemeente Vlissingen door Maas B.V. naar een ontwerp van buro MA.AN en ingenieursbureau Iv-Infra. De Klerk Staalbouw B.V. realiseerde in opdracht van Maas B.V. het aanbrengen van de prefab beton palen t.b.v. kelderpijler en oplegpijler, aanbrengen combinatiepalen landhoofden, remmingwerken alsmede de gehele stalen bovenbouw inclusief brugaandrijving. 

Dokbrug
Dokbrug
Dokbrug

© 2021 Copyright - SKF Benelux - Voorwaarden en condities | Privacybeleid | Eigenaar van de site | Cookies | Algemene voorwaarden 
Meidoornkade 14, 3992 AE Houten, +31 (0)30 607 59 57, Nederland - Berkenlaan 8C, 1831 Diegem, +32 (0)2 729 66 11, België - skf.benelux@skf.com