Referentie project

Goede Condition Monitoring levert altijd op!

Sappi is wereldmarktleider in het fabriceren van papier en pulp. Eén van de 15 fabrieken staat in Lanaken-België; zo’n 6 kilometer van Maastricht. Sinds 1988 is men hier al bezig met condition monitoring, waardoor men met recht kan spreken van entrepreneurs op dit gebied. Recent zijn diverse nieuwe technologieën ingevoerd, die extra bijdragen aan het tijdig herkennen van lager- en machineproblemen.   

Sappi Lanaken

Sappi Lanaken Papiermachine 8

‘In 1988 begonnen we met meten met diverse datacollectoren en in 1991 implementeerden we onze eerste Local Monitoring Unit (LMU) een 32-kanaals online systeem, wat we steeds verder uitgebreid hebben’, verteld Patrick Landerloos, verantwoordelijk voor Condition Monitoring bij Sappi. ‘In 2013 zijn we gestart met het gefaseerd vervangen van LMU’s door IMx online systemen van SKF en hebben de software in 2015 geüpgraded naar @ptitude Analyst. Vanaf 2021 zijn we met de implementatie van IMx-1 wireless sensoren begonnen.’

Ombouw voorbeeld

 

Blijven investeren in conditiebewaking  
Condition Monitoring heeft inmiddels zijn waarde bewezen binnen Sappi. Zo is het een essentieel onderdeel om technisch tijdverlies (percentage van de productietijd dat toegelaten wordt om ongepland stil te staan om technische reden) binnen de norm te houden. Daarnaast is conditiebewaking belangrijk voor de veiligheid binnen de productiefaciliteit. Al meer dan 25 jaar ondersteunt SKF de papierfabrikant en zodoende is ook de transitie ingezet om de verouderde Condition Monitoring technologieën te vernieuwen.  
 
De nieuwste ontwikkelingen binnen SKF’s Condition Monitoring gamma zijn de IMx-1 Wireless Sensor en de IMx-8 Online module in combinatie met de zogeheten @ptitude Observer software (als parallelle ontwikkeling naast @ptitude Analyst).  
Eind 2020 zijn IMx-1 Wireless Sensoren toegepast op vijf refiners van papiermachine PM8. Patrick Landerloos: ‘Hiermee hebben we een veel hogere datadichtheid doordat we metingen per dag of per uur kunnen doen. Daarnaast kunnen we data halen van plaatsen waar we niet of moeilijk bij kunnen. Dat op zich zorgt al voor veiliger werken, maar we reduceren ook nog manuren doordat we nog meer geautomatiseerd data verzamelen in plaats van handmatig. Door het automatiseren van de looproutes kunnen analysespecialisten hun tijd besteden aan de interpretatie van de data. De alarmen van de online-systemen worden dagelijks geanalyseerd, offline worden vierwekelijks metingen gedaan en geanalyseerd.’  

 

Draadloze IMx-1 sensoren en gateway

 

Substantiële besparingen 
Door het conditiebewakingsprogramma wordt vroegtijdig beginnende lagerschade geconstateerd met een scoringkans van zeker 97% en draagt daarmee substantieel bij aan het verkrijgen van een optimale technische machinebeschikbaarheid.   
Daardoor kunnen er jaarlijks zo’n 90 grote lagers preventief worden gewisseld en daarvan worden er 20 tot 30 lagers gereviseerd. Dat scheelt toch minstens 35% aan kosten ten opzichte van het moeten kopen van nieuwe lagers.  
‘We doen de trillingsanalyses zelf en sporen dus de problemen zelf op’, vervolgt Patrick Landerloos. Application engineers van SKF bezoeken ons regelmatig en inspecteren vervolgens de uitgebouwde lagers van de gedetecteerde gevallen, die we vervangen en apart houden.
Uit deze inspecties komen verbetervoorstellen voort, een voorbeeld hiervan is Papiermachine PM7 natpartij waar complete lagerhuizen (Timken-lagers) vervangen zijn door SKF lagerhuizen en SKF lagers. Hier hadden we frequent lagerschade ten gevolge van waterindringing in de lagers’.

 

Sappi Lanaken Jumbo Reel Rack

Sappi Lanaken papiermachine 8 eindproduct

Meer informatie over
SKF Condition Monitoring:       

Voor meer informatie over SKF,
zie onze website >>

Sappi 
De 12.500 werknemers van Sappi wereldwijd produceren zo’n 6,5 miljoen ton papier, 3 miljoen ton papierpulp en 800.000 ton chemische cellulose per jaar. Sappi beheert ook 567.000 hectares duurzame bosbouw in Zuid-Afrika, waar ze ook 5 fabrieken hebben staan. In Noord-Amerika vinden we 4 fabrieken; in Europa 10.  
 
Sappi Lanaken Mill, gelegen aan het Albertkanaal in het noordoosten van België, is een geïntegreerde mill die chemische, thermische en mechanische pulp (CTMP) produceert op basis van afvalhout uit zagerijen en van snoeihout afkomstig uit duurzaam bosonderhoud.  
De productielocatie beslaat 35 hectare en biedt werkgelegenheid aan 600 medewerkers. Er wordt zo’n 490.000 ton papier geproduceerd en 190.000 ton pulp.

 

Sappi Lanaken

Sappi Lanaken mill

© Copyright - SKF Benelux - Voorwaarden en condities | Privacybeleid | Eigenaar van de site | Cookies | Algemene voorwaarden 
Meidoornkade 14, 3992 AE Houten, +31 (0)30 607 59 57, Nederland - Berkenlaan 8C, 1831 Diegem, +32 (0)2 729 66 11, België - skf.benelux@skf.com