Referentie project

Puinbreker loopt weer als een naaimachine! 

Als je ziet wat voor brokken puin er mee verwerkt moeten worden, is het niet verwonderlijk dat dit gepaard gaat met de nodige stampij. Maar de mate waarin de puinbreker bij Van de Kraats en Bouw uit Ede te keer ging, deed het ergste vermoeden.  
 
Midden op het grote terrein van Van de Kraats en Bouw staat de meer dan 55 jaar oude puinbreker. Tot voor kort was een normaal gesprek zelfs op 50 meter afstand gewoon niet mogelijk. Wim Bouw: ‘De machine stond te stampen alsof het een lieve lust was, maar we konden allemaal zien dat dit nooit lang goed kon gaan. Ik heb de leverancier benaderd en die heeft het eerste contact gelegd met SKF, waarna al snel een eerste trillingsmeting is uitgevoerd.  

 

Van de Kraats puinbreker

 

Een van de belangrijkste activiteiten van Van de Kraats en Bouw is het verwerken van steen- en betonpuin van sloopprojecten ongeacht de afmetingen van de brokken puin, met of zonder wapening. Het gestorte puin wordt eerst bevochtigd en indien nodig worden de grote stukken verkleind, zodat alles in de breker past. Via een lopende band komt het in de breker, waar het tussen een vaste en bewegende wand vermalen wordt. Door instelling van de machine kan de grofheid van het puin worden bepaald. Zo krijg je uiteindelijk weer een hoogwaardig product dat toegepast wordt als funderings- of toeslagmateriaal.  
 
Na de eerste metingen constateerde SKF ‘voorzichtige’ schade aan het meer dan 55 jaar oude lagersysteem. Advies was om die lagers te wisselen. Wim Nieborg, business manager bij SKF besprak de mogelijkheden met Wim Bouw . Afweging was om een tweedehands puinbreker te kopen; investering 30.000 euro. Alternatief was om deze machine te herstellen wat mogelijk was voor eenzelfde bedrag zo bleek uit de eerste offerte. Van de Kraats en Bouw koos voor herstel: ‘Ik ken mijn machine en heb daar veel vertrouwen in. Met zo’n tweedehands weet je nooit wat je koopt!’ 

 

Van de Kraats speciale ruimte

Een speciale ruimte werd vrijgemaakt om de werkzaamheden te verrichten 

Het uitbrengen van een offerte bleek nog lastig, aangezien de machine moest blijven draaien en navraag door application engineers van SKF leverde alleen ‘oude’ tekeningen op. Het bleef dus onduidelijk hoeveel en welke lagers er in de puinbreker zaten. De gemaakte aanbieding bevatte dus nog wat aannames.   

Uiteindelijk werd met het werk begonnen, waarbij Van de Kraats en Bouw zelf een groot deel van de ontmanteling uitvoerde. Om het zwaar gecorrodeerde vliegwiel (1,20 meter / 2 ton) te demonteren was echter wel een pers van 200 ton nodig. Verder bleek er onverwacht veel speling te zitten in het huis waardoor er niet zomaar nieuwe lagers geplaatst konden worden. SKF Application Engineer Herry van Holland: ‘Onze collega’s van SKF Marine hebben toen met behulp van een mobiele kotter-machine een bus in het huis geperst waardoor de lager passing weer optimaal werd.’  

De ondersteuning van SKF Marine bleek nogmaals gewenst toen bleek dat een belangrijk passtuk van de machine bewerkt moest worden. Geen standaard SKF activiteit, maar SKF Marine heeft de mogelijkheid om mobiel te freezen, waardoor dit direct meegenomen kon worden.  

SKF Marine heeft dit passtuk mobiel gefreesd.

SKF Marine heeft dit passtuk mobiel gefreesd. 

Om ook het onderhoud te optimaliseren heeft SKF nog een smeer-manifold geïnstalleerd waardoor een aantal moeilijk bereikbare lager smeerpunten nu direct toegankelijk zijn. Het bestaande (prima!) onderhoudsprotocol van Van de Kraats en Bouw is eveneens opnieuw gedefinieerd, zodat het geheel weer zeker de komende 30 jaar mee kan. 

 

Smeer manifold voor moeilijk bereikbare smeernippels

Smeer manifold voor moeilijk bereikbare smeernippels 

‘Uiteindelijk zijn er meer kosten gemaakt dan begroot, maar SKF heeft me gedurende het hele proces continue op de hoogte gehouden. Ik ben een gelukkig mens! De puinbreker loopt weer als een naaimachientje; we kunnen weer ‘gewoon’ bijkletsen tijdens koffie- en lunchpauzes aldus Wim Bouw.  

Wim Nieborg: ‘Als nazorg gaan we de komende maanden nog een aantal keren metingen verrichten. We kunnen nu al zeggen dat de lagers mooi inlopen. Verder zullen we de komende twee jaar nog metingen doen om de trend op langere termijn te kunnen volgen. Voor ons was het een bevestiging dat we veel expertise in huis hebben en die ook moeten inschakelen. Voor dit project hebben uiteindelijk SKF collega’s van Condition Monitoring, Application Engineering, Subcontracting, Marine en Project Management samengewerkt tot dit mooie resultaat! 

Voor meer informatie over SKF, zie onze website 

 

Montage van het nieuwe lagerssysteem

Montage van het nieuwe lagerssysteem 

Lagermontage

© Copyright - SKF Benelux - Voorwaarden en condities | Privacybeleid | Eigenaar van de site | Cookies | Algemene voorwaarden 
Meidoornkade 14, 3992 AE Houten, +31 (0)30 607 59 57, Nederland - Berkenlaan 8C, 1831 Diegem, +32 (0)2 729 66 11, België - skf.benelux@skf.com